Reportage om mig            
 
 
   

Författare mot alla odds

I Bo Widerbergs film "Kvarteret Korpen" finns en berömd scen där Thommy Berggren glädjestrålande berättar att det stora förlaget bjudit honom till Stockholm för att diskutera hans insända bokmanus. Och den stora besvikelsen när han återvänder utan kontrakt bara med lite banal uppmuntran i ryggen.

Nästan samma sak hände en ung Kent Lundholm när han ställt samman ett slags generationsroman inspirerad av Ulf Lundell och Jack Kerouac. Flyg, hotell, middag med Bonniers, några synpunkter på fördjupning av karaktärerna. Inget mer. Någon debut blev det inte.

Lätt knäckande för en ung man med författarambitioner som dessutom tagit ut publiceringen i förskott, berättat för kompisarna och i pur glädje bjudit en syster på resa till New York.

- Ja, det var tungt att bära den besvikelsen, för att inte tala om det tvivel som började fräta på självförtroendet.

Skrivandet gick i stå, men när han av en slump fick tag på Torgny Lindgrens Ormens väg på hälleberget,var det som en uppenbarelse. Även Kent Lundholm hade ju en bakgrund i språk och i berättelser som var hans egen.

- Då insåg jag att det var där i min egen erfarenhet jag hade mitt uppdrag. Jag var ju själv uppvuxen med massor av berättelser från farmor, från pappa och från min bäste kompis farbror Filip som var min bäste kompis när jag växte upp i byn Bäckmyran utanför Lycksele på 60-talet.

Att 75-årige Filip blev hans bäste kompis förklaras med att byn egentligen tömdes på barn när Domänverket bjöd den arbetsföra befolkningen på lättare jobb inne i Lycksele.

Men familjen Lundholm blev kvar och sonen skulle så småningom bli författare. Två romaner har han bakom sig och nu i höst kommer en tredje, "Konungarnas konung från Baklandet" på Ord & Visor förlag, en berättelse om ett synnerligen tragiskt människoöde som Kent själv kom i kontakt med som liten grabb.

Kent sticker inte under stol med att han hoppas på ett genombrott och hösten bär ytterligare ett löfte. Med den förra romanen "All världens lycka" som förlaga har han nu ställt samman ett manus för en tv-serie i tio avsnitt. Först var det tänkt som långfilm, men filmaren Runar Enberg som gått in som producent tänkte sig tv. Kjell-Åke Andersson mannen bakom filmer som Juloratoriet och Min store tjocke far är vidtalad som regissör och Jens Fischer som jobbat med bl a Änglagård ska svar för fotot.

- Projektet ligger nu hos SVT Drama för beslut. Daniel Alfredsson har varit här upp och diskuterat saken och jag har skrivit tre pilotmanus. Så det är klart att man hoppas.

Ett positivt besked skulle givetvis också ge författarskapet en säkrare grund ekonomiskt. Just nu går han på halv a-kassa efter ett EU-baserat men numer inhiberat projektjobb på Kommunförbundet.

Stipendier från landstinget och kulturrådet är välkomna bidrag när man utan några gigantiska förlagsarvoden ändå känner sig kallad att skriva fyra-sex timmar varje dag.

- Jag måste helt enkelt skriva. Dels för att jag redan påbörjat min fjärde roman men också för att jag är dyslektiker och måste ständigt hålla mig i form.

Ja, det kan låta lite udda, men Kent har med hjälp av två korrekturläsare lärt sig bemästra svårigheterna.

Annat var det när han gick i högstadiet och förpassades till en OBS-klass.

- Men då hände det sig så att en äldre lärarinna tog sig an mig, som trodde på mig och som uppmuntrade mig. Det var fantastiskt när jag så småningom att jag faktiskt kunde skriva och att jag faktiskt kunde tillgodogöra mig en text.

Utan denna lärarinna hade det kanske inte blivit några av dessa berättelser från Västerbottens inland men när gymnasiet var avklarat var målsättningen klar: Kent Lundholm skulle skriva.

Från början flera romaner som dessvärre blev refuserade. Sedan blev det journalistik på bl a Västerbottens Folkblad där han jobbat både som kommun- och kulturredaktör.

Därefter bar det av till länsstyrelsen som pressekreterare, ett jobb som stod närmare litteraturen än vad man kan vänta sig, i hög grad beroende på Georg Anderssons eget starka kulturintresse. Med lite tjänstledigt därifrån blev den första romanen "Svin föder svin" skriven och förlagd på Ord&Visor 1999. Och 2003 var det dags för nummer två: "All världens lycka".

Recensionerna har haft synpunkter på språket, Kent tillstår svårigheterna att balansera rikssvenska med den dialektala erfarenheten.

Traditionen från Sara Lidman och Torgny Lindgren är uppfordrande, men han tillstår en viss distans, inte minst rädslan för att härma, dialekten, folkspråket begränsas till dialogernas direkta anföring.

- Men den här gången tror jag mig ha funnit ett språk som jag vågar kalla mitt eget.

Själva berättelsen är definitivt hans egen. Baserad på den livs levande kontakten med en man vars liv var både tragiskt och bittert tills denne "konungarnas konung" upprättade sitt eget kungarike där han på en hemgjord tron i köket har brandtal över de onda som skickar ner i pyttes, i helvetet medan de goda belönas med en plats i himmelriket.

- Lite liknar han väl Kejsaren av Portugallien, innesluten i sitt eget fantasirike som kom att fungera som skydd mot erfarenheten av en fruktansvärd barndom. Men frid fick han aldrig, denne man som levde ett pojkliv i en vuxen människa kropp.

- Sin ångest kunde han aldrig dölja och när ryktet om att han skulle ha 16 000 enkronor i ett skattkista blev han till slut både rånad och misshandlad.

- Det är en berättelse på slak lina om det onda i tillvaron, men också en fråga till oss alla, vilket ansvar vi har inför medmänniskorna och vilken skuld vi kan bära.
leif larsson

LEIF LARSSON, Västerbottens Kuriren

2006-09-21

Kents böcker och tro doftar tallbarr

Författaren Kent Lundholm har alltid en dörr öppen till det oförklarliga. Det som de flesta helst vill vifta bort som en irriterande flugusling, sugs han till.

På näsan sitter ett par för små glasögon som den fasta ljusblå blicken plirar över mest hela tiden. Kent Lundholm är dyslektikern som blev författare mot alla odds.
– Jag kunde inte stava alls när jag gick i skolan. De satte mig i obs-klass i sjuan och åttan, där jag fick en lärarinna som tog sig an mig och lärde mig språkets byggstenar. Plötsligt lossnade språket, det var en riktig aha-upplevelse, berättar Kent.
– Mina svenskabetyg steg rakt upp. Jag fick en skrivmaskin av min pappa som jag började skriva mina berättelser på. Min stavning har blivit bättre med åren men jag måste skriva varje dag.

På förmiddagarna jobbar han som informatör, på eftermiddagarna sitter han och skriver innan han hämtar dottern Hanna från skolan och följer henne hem till sin mamma. Så gör han nästan varje dag.
– Vår dotter Hanna har sitt basläger hos sin mamma. Varannan helg är hon hos mig.
Det funkar bra, det känns tryggt för både henne och mig.
Hanna är adopterad från Kina. Att bli pappa är det största Kent har varit med om.
– Det var en lång och svår resa men värd varenda svettdroppe.

Inställd drömsemester
Men kärleken till hannas mamma tog slut för två år sedan, just som drömsemestern till Thailand hade bokats.
– Vi skulle åka till Phuket över julen men skilsmässan kom emellan. Jag tyckte vi kunde åka ändå, jag erbjöd mig till och med att boka in mig på ett annat hotell. Men min före detta fru vägrade och resan avbokades mot min vilja.
På morgonen annandag jul 2004 rullade tsunamin in över Phukets och Khao Laks stränder i Thailand. Hundratals svenskar sköljdes med och förolyckades.

– Jag såg vad som hände på tv-nyheterna. Det gick en rysning genom hela kroppen, hotellet som vi skulle ha bott på förvandlades till kaffeved mitt framför mina ögon. Vi skulle kanske ha suttit och ätit frukost just när det hände. Vi hade varit döda nu. Hanna är övertygad om att vi har skyddsänglar och jag tror henne.

Det oförklarliga besöket
Det oförklarliga och oväntade besök från »andra sidan« är inget som Kent räds för, snarare tvärtom.
– Jag upplever ofta min fars och andra släktingars närvaro starkt. Det är en trygg känsla. De kommer i all välmening.
Kent växte upp i byn Bäckmyran utanför Lycksele. En långsmal by som är så liten att den inte ens finns med på kartan. Byn var barnrik och de flesta vuxna jobbade åt Domänverket.
– Men så fick alla barnfamiljer erbjudande om jobb i Lycksele.

Mina föräldrar valde att stanna. Alla barn försvann som över en natt, min bästa kompis blev istället farbror Filip med 65 katter.
De äldre i byn blev hans vänner och det har präglat hans författarskap. Hela barndomen har han lyssnat storögt på deras historier.
– Jag tror att alla författare måste ha ett visst mått av förhistoria.

Hans böcker doftar tallbarr, blöt myr och råbarkad kämpaglöd, till och med en och annan skorrande psalmsång letar sig in bland bladen. Gud är ständigt närvarande, liksom humorn. Det finns många dråpliga ordvrängningar som får läsaren att ohjälpligt brista ut i skratt.
– I Lycksele dominerade Pingstkyrkan, sedan var det som ett stort krondike och på andra sidan fanns arbetarrörelsen. På den sidan växte jag upp. Jag har alltid varit intresserad av religion och följde ibland med en kompis på möten. Själv blev jag troende först på 80-talet.

Doft av tallbarr
På den tiden jobbade han som sjuksköterska på Tegs sjukhem i Umeå, ett arbete i dödens väntrum. Varje dag passerade han Tegskyrkan, som var anskrämligt ful men ändå vacker. Han gick in och beställde tid för själavård med en präst.
– Det var helt underbart. Han fick mig att förstå att det var mitt val om jag ville tro på uppståndelsen eller inte och att det är det som gör oss till troende. Min tro är väldigt traditionell, jag tror att Jesus är Guds son. Jag gillar inte kyrkor och samfund som ropar ihjäl det kristna budskapet, när det istället ska framföras som en spröd, klingande klocka.

Som barn och tonåring var han rädd för nästan allt, full av dödsångest.
– Det var inte så konstigt eftersom mina bästa vänner var i 70–80-årsåldern och de dog hela tiden ifrån mig. Dödsångesten gick över när jag blev troende.

Kärlekens lov
Kents senaste bok, Konungarnas konung från Baklandet, handlar om byfånen som har byggt en tron i sitt kök. På huvudet bär han en mössa med glitter och han har blanka navkapslar på väggarna. Hans far var en kringflackande predikant som predikade kärlekens lov med ena handen men slog fru och barn med den andra. Boken bygger på en verklig historia från Kents hemby.

– Jag har minnen av byfånen och hans far, som var genomond på ren lyckselebondska. Jag hittade en pärm med anekdoter om Konungarnas konung som min far hade skrivit. Det kände jag inte till innan.
Boken som är på över 400 sidor är det längsta han har skrivit och det har funnits de som tyckt att han inte ska rota i det förgångna. Varför har han inte begripit, men han tror att det handlar om dåligt samvete.

– Konungarnas konung flydde in i barndomen för att komma undan sin ondskefulle far och ingen gjorde något för att förhindra det. Det är väl smärtsamt att erkänna det.
Kent går sällan i kyrkan. Han tycker inte att han har något behov av en församling.
– Jag är uppvuxen bland gran och tall. När det blänker till i en grankvist så tolkar jag det som ett meddelande från Gud: »Jag är med dig.«

-------------------------------

Om Kent Lundholm
Ålder: 48 år
Yrke: Informatör på Kommunförbundet och författare
Familj: Ensamstående med Hanna, 7 år
Född: I byn Bäckmyran utanför Lycksele
Aktuell: Kommer med en ny bok i höst, Konungarnas konung från Baklandet.
Äter: För mycket
Dricker: Lagom
Bästa minne: När vi hämtade hem Hanna från Kina
Favoritförfattare: Torgny Lindgren
Bästa musik: Genesis, när Peter Gabriel var sångare
Bibliografi: Svin föder svin (2000) och All världens lycka (2003)


--------------------------------

Text: Ingela Hjulfors Berg
Foto: Ingela Hjulfors Berg

Spira 19 SEPTEMBER 2006

 

   
     
     
     
               
                   
     

Kent Lundholm UMTEXT - Backenvägen 9 - 903 54 Umeå
tel: 090-19 92 90 arb: 070-299 36 80
Har F-skattsedel - Bankgiro: 5277-5111
kent@kentlundholm.com